maanantaina, kesäkuuta 13, 2005

Kuinka neuloa hihaa kahdella puikolla

Ihanitsen neulontapalstalla ihmelteltiin miten tälläistä voisi oikein tehdä, joten päätin ottaa muutaman kuvan ja selittää hieman. Yhdet sukat olen aiemmin tällä tyylillä tehnyt ja nyt on siis menossa paidan hihat.

Tähän tarvitaan siis kaksi pyöröpuikkoa ja kaksi kerää lankaa (tai yksi kerä jota käytetään sekä sisältä että ulkoa, mutta tämän vika on se että lanka on usein sotkussa kun kerä pyörii, voi siihen toki virityksiä tehdä).

puikot1
Kuten kuvasta näkyy, tässä on tulossa kaksi hihaa siten että niiden molempien levennettävä reuna on oikealla. Perusidea on se että koskaan ei samaan aikaan vaihdeta sekä puikkoa että lankaa, vaan aina vaan toista. Hihan tai sukan voi aloittaa ihan tavallisilla puikoilla ja parin kerroksen jälkeen työn voi siirtää näille puikoille jos aloittaminen tällä tyylillä tuntuu hankalalta.

puikot2
Kuvassa etupuolella eli neuloessasi sinuun itseesi päin olevia osia neulotaan aina samalla puikolla.

puikot3
Kun hihan yksi puolisko on saatu valmiiksi, vaihdetaan lankaa ja jatketaan samoilla puikoilla.

puikot4
Aloitus pitää muistaa pitää tiukkana ettei ensimmäinen silmukka jää liian löysäksi ja erottuisi sitten valmiista työstä.

puikot5
Näin on yksi puoli neulottu, toinen puoli tehdään samoin. Ei siis kovin hankalaa, tämä vaan alussa tuntuu hyvin erikoiselta. Minä pyörittelin yhden yön päässäni näitä ohjeita ja keskellä yötä unessa se ymmärrys sitten tuli siitä miten tätä pitäisi soveltaa.

3 kommenttia:

 1. Hyvin selitit tuon idean, mutta luulenpa että minä itse menisin sekaisin neuloessa noiden vaihtojen kanssa, etenkin jos yrittäisin samalla katsoa telkkaria tai lukea kirjaa. Jossain vaiheessa huomaisin kuitenkin että sekä langat ja puikot on ihan sekaisin ja hihat mitä sattuu;-)

  VastaaPoista
 2. Ah, no nyt mäkin käsitin, miten tuo toimii. Aiemmin yritin kerran tehdä tuota, mutta en sitten loppujen lopuksi ymmärtänyt kuitenkaan, mistä oli kyse. :D Enkä itse asiassa jaksanut tarkemmin edes miettiä...

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä ohjeesta!
  Piti yötä valvoa, mutta nyt onnistuu.
  Tosi mielenkiintoinen, saa nähdä saako tähän sellaisen rutiinin, että sukat siirtyvät pyöröpuikoille.
  Leena

  VastaaPoista