lauantaina, kesäkuuta 16, 2018

Ylioppilaalle peitto - Quilt for high school graduate

Kesäkuun toinen päivä oli päivä jota olin pitkään odottanut ja tehnyt paljon valmisteluita. Minun esikoiseni, pieni tyttöseni, valmistui IB-ylioppilaaksi. Niin se aika juoksee. Tämä peitto oli hänen valmistujaislahjansa.

Second of June was The Day that I had waited for a long time and made a lot of preparations. My oldest, my little baby girl, graduated from high school. Allready!? Yes, time does fly. I made this quilt for her as a graduation present.
Hän halusi peiton jossa ei ole vain yhtä tilkkua, mutta ei kuitenkaan sampleria. Hän katsoi useita malleja joita esittelin, mutta tämä oli paras. Malli on BirdSeedQuilt jonka Tula Pink on tehnyt Berninan WeAllSew -blogiin. Peitto tehtiin kaksi riviä isompana, yksi lisättiin ylös ja toinen alas. Jokunen lehti muutettin hanhiksi ja toisinpäin. Tilkkuja on siis 12 x 15 ja koko on 184 cm x 230 cm.

She wanted a quilt that didn't have just one block, she looked several pictures, but chose this one, BirdSeedQuilt pattern by Tula Pink for Bernina WeAllSew -blog. I made it a little larger, added 2 rows, one on top and one below. Some leafs were turned to geese and viseversa. There are 12x15 blocks and size is 72” x 90”.
Aloitin ostamaan kankaita tähän syksyllä 2016 ja palat leikkasin lokakuussa 2017. Peitto oli sinänsä hyvin nopea tehdä, paitsi tuo eeppinen tikkaus, mutta sen verran oli muutakin puuhaa että koko juttu valmistui vasta toukokuun viimepäivinä.

I started buying fabrics for this in autumn 2016 and cut all the pieces in October 2017. It was quite fast to make, well except for that quite epic quilting, but with everything else on my plate, it wasn't finished until last days of May.
Tilkkujen pitäminen järjestyksessä oli äärimmäisen tärkeää tämän peiton kanssa, joten käytin muovitaskuja pitämään palat oikeassa järjestyksessä ja rivit kuosissa. Kasatessa piti koko ajan katsoa mallipiirroksesta että palat on varmasti oikeaan suuntaan.

It was super important that all the pieces were in right places, so I used paper pockets to store the pieces from left to right and row by row. It worked nicely, every row needed to be checked that the geeses were going into right direction and orange peels were in right way.
Minulla ei ollut sopivia kankaita taustakankaaksi joten ensimmäistä kertaa käytin 108 tuumaa leveää taustakangasta. Tilasin kankaan FatQuarterShopista kun Suomesta ei löytynyt sopivia. Tämä kangas on Modern Backgrounds by ZenChic for Moda. Kangas on todella upean tuntuista, pehmeää, silkkistä! Suosittelen ehdottomasti tätä. Tikkaaminenkin oli todella upeaa kun taustakangaskin oli näin ihana. Kangas oli nappivalinta kun siinä on sekä vanhaa tekstiä ja kemiamerkkejä ja tyttäreni pitää molemmista.

I didn't have any suitable background fabric, so for the first time I used 108" wide fabric. This was Modern Backgrounds by ZenChic for Moda. The feel and the drape of that fabric is just wonderful! I fully recommend using it! It was luxurious to quilt and it still is wonderful. Fabric was suitable for my girl, since she likes old texts and chemistry and this has both.
Eeppinen osuus oli sitten se tikkaus. Tikkauksessa on noin kymmenen erilaista mallia näissä lehtien väliosissa, kolme erilaista lehdissä ja viisi erilaista hanhissa. Tikkasin ensin neljä saumaa tilkkujen väliin että sain peiton stabiloitua ja sitten annoin mennä. Keittiön pöytä oli varattuna kuusi päivää jonka jälkeen alkoi jo kuulua marinaa perheeltä. Koska ehkä vasta 1/4 oli tikattu, päätin pitää tauon ja jatkaa ompeluhuoneessani. Keskiosan tikkaukseen keittiön pöytä on parempi koska siinä on enemmän tilaa levittää peittoa.

The epic part of the quilt really is the quilting. I quilted about ten different motifs to the centers between orange peels, three different for the peels and five different to geeses. I quilted in the ditch four times to stabilize the quilt and and then I went for it. Kitchen table was occupied for six days and I was only quilted about 1/4, center was the hardest part so I needed a big table for it. I had to take a break and continue on my sewing room.
Tikkaukseen meni päiviä, mutta vihdoin pari päivää ennen määräaikaa peitto oli valmis. Myös reunukset on sateenkaariväritetty.

Quilting took days to make, but finally few days before the deadline it was done. Binding is also rainbow colored.

Peitossa on noin 30 eri kangasta ja valikoima on laaja, useita suunnittelijoita ja eri kangas brändejä on edustettuna. Viittä eri Kona cottonia on etupuolen tilkkujen taustana. Lehtien sisällä käytin Pellon Ultra lightweight vahviketta.

There are about 30 different fabrics and selection is wide from many designers and brands like Moda, AGF, Robert Kaufmann. Five different Kona cottons as the front background.  I used Pellon Ultra lightweight interfacing for the seeds.


Koska tämä oli valmistujaislahja, halusin että peitossa olisi joku viesti tulevaisuuteen ja valitsin tämän TamaraKaten kankaan. Choose Joy - Valitse ilo on mielestäni hyvä ohje mikä pitäisi itsekin muistaa kun asiat ei mene ihan niin kuin toivoisi.

Since this was a graduation gift I wanted it to have some kind of message for the future and I chose this TamaraKate fabric for it. Choose Joy, I think that is something we should remember.

Peitto on tehty kokonaan Aurifil 50 wt langalla. Tikkaukseen meni noin 1,5 kilometria lankaa (väri 2000)

All piecing and quilting is made with Aurifil 50 wt thread. Quilting alone took about 1,5 kilometres of thread (color 2000).

10 kommenttia:

 1. Vau, olet tehnyt todella upean peiton. Hienoa, että valitsit taustakankaan, jossa vaihtelevat tikkauskuviot pääsevät oikeuksiinsa. Tyttärelläsi on nyt todellinen aarre käsissään.

  VastaaPoista
 2. Tämä on todella hieno! Kiitos myös tarinasta! Malli on kaunis ja ja kankaissa kauniit värit! Onneksi olkoon kummallellekin!

  VastaaPoista
 3. Huippukaunis ja upea! Olipa mukava lukea peiton eri vaiheista, kiitos jakamisesta.

  VastaaPoista
 4. Huikea suoritus. Pidin tarinasta, on aina hauska tietää ihan kaikki! Kauniit kankaat ja huikeat tikkaukset.

  VastaaPoista
 5. Tästä tuli niiin ihana! Kiva, kun jaoit tarinan peiton tekemisestä. Peukkuja pidin, että ehdit tikata ajoissa valmiiksi, ja niinhän se valmistui! Tikkaukset on ihan huiput!

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana peitto, upea lahja tyttärelle! Kiva lukea miten peitto on rakentunut eri vaiheissa:) Huikeat tikkaukset!!

  VastaaPoista
 7. Ihan hurja määrä mennyt lankaa mutta lopputulos on kyllä hieno!
  Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
 8. This is a gorgeous quilt! Congratulations to the graduate!

  VastaaPoista