perjantaina, lokakuuta 31, 2014

Modern century peitto valmis - finished quilt

Peitto valmis, tekemisen kesto 16 kk. Kesäkuussa 2013 aloitin kankaiden silppuamisen, ompelin päällisen keväällä 2014 ja kesän suunnittelin tikkausta. Tarkoituksena oli tehdä iso peitto meidän ison sängyn päälle ja lopputuloshan on oikein onnistunut. Väriä riittää ja kokoa on tarpeeksi. Tyytyväinen olen.
Tikkausmallina on neliöt, vähän vänkyrät sellaiset :-) Tätä oli kyllä hauska tikata kun oikeastaan mitään rajoituksia ei ollut. Ei aina ollut pakko vääntää neliötä, pääasia oli että tikkaus oli kulmikasta. Muutama erikoisempi kuviokin joukkoon mahtui...
Tikkausapuna käytin Supreme Slider alustaa joka helpottaa peiton liikuttamista, ilman sitä, erityisesti keskiosan tikkaaminen, olisi ollut vielä tuskaisempaa. Bsr-jalkaa käytin mutta sekään ei kaikkia ongelmia korjaa, erityisesti tuo neliöiden nurkkiin hidastaminen ja uudelleen vauhtiin lähteminen oli minulle haasteellista.

Välissä on puuvilla-polyesterivanu, joka ehkä on hieman raskas näin suuressa peitossa, mutta polyesterivanu ei ollut vaihtoehto enää sitten kun päätin tikata tämän itse. En vaan mitenkään tykkää tikata sitä. Peiton osien kiinnityksessä ennen tikkausta käytin suihkepulloliimaa, koko pullollinen meni ja vähän piti käyttää myös hakaneuloja kun ei ihan riittänyt.
Onhan tässä kaikkia vikoja kuten että kankaat paikoittain vähän kohoaa, tikit on osin liian pitkiä ja jossain kohdassa lanka on jäänyt vähän koholle, mutta eipä tuonyt ole niin nuukaa, onpahan itse tehty ja on todettu että näinkin ison peiton tikkaus onnistuu jopa minun Berninalla jossa on kovin pieni tila neulan ja koneen rungon välissä.
Koska peitto on järkyttävän iso (2,4 m suuntaansa), olin ajatellut lähettää sen Tilkkupajaan tikattavaksi, mutta lopulta päätin kuitenkin tikata sen itse sillä mallilla jota alunperinkin siihen ajattelin. Nämä neliöt korostavat kankaiden modernia lookia. Harkitsin kyllä monia muitakin, mm. suoria viivoja, vänkyröitä viivoja tai pyöreitä muotoja, mutta tämä tuntui parhaalta.
Peittoon meni melkein kokonainen fat quarter pack, pari kangasta jäi vielä kaappiin. Taustaan käytin ylijäämäpaloja joita jäi näitä etupuolen paloja leikatessa, muutaman kokonaisen fq:n ja lisäksi eurokankaan palalaarista löytyneitä isoja kankaita. Nämä isommat reunapalat eivät nyt niin mahtavasti tyyliin sovi, mutta mitään yhtä modernia ei ollut enkä halunnut taustaa varten ryhtyä sellaista hankkimaan. Tätä peittoa kun kuitenkin katsotaan enimmäkseen vain oikealta puolelta.
Peitossa on 64 palaa, 8x8, joten aloitin tikkauksen kolmannesta rivistä ylhäältä ja neljännestä oikealta. Tikkasin alaspäin viisi palaa, sitten oikealta toiset viisi ylöspäin ja taas oikealta viisi alas. Sitten toistin saman toiselle puolelle ja sen jälkeen oli vuorossa toinen ylärivi ja sitten reunat.
Tikkauksen statistiikat: n.1500 metriä lankaa, 2 neulaa, 13 puolaa ja 16 tuntia. Tikkaukseen käytin harmaata Gutermannin polyesterilankaa. Pullollinen suihkeliimaa "tilkkuleivän" tekemiseen.

Sitten oli reunuksen aika. Siinä vaiheessa totesin että on jäänyt kokonaan kirjaamatta ylös mitä tuo yksivärinen kangas oikein on. Pengottuani nettikauppakuittejani, päättelin että kyseessä on kuitenkin Kona Cotton Ash, vaikka nuo kaapista löytyvät kankaat eivät jotenkin ihan näyttäneet saman sävyisiltä...
Ei tässä muuten mitään ongelmaa olisi ollut, mutta kun reunuksen piti olla yksivärinen ja siis saman sävyinen kuin tuo muu osuus... Hyvä tuli kuitenkin. Reunusta piti ommella 10 metriä ja todellakaan en ryhtynyt ompelemaan reunusta käsin, vaan hyväksi havaitulla koneompeleella mentiin.

Aiemmat osat tässä jutussa: Kankaat, Suunnitelma, Kankaiden leikkaus aloitettu, Sommittelu, Ompelua, Edistystä

12 kommenttia:

 1. Kerrassaan upea! Hienot värit, hienot tikkaukset - hienoa kaikki!

  VastaaPoista
 2. Hieno peitto, todellakin! Myös tikkaus on kiva:)

  VastaaPoista
 3. Onnittelut, uoea peitto ja taidokkaat tikkaukset! Annoit uskoa meille muillekin, että kotikoneellakin onnistuu. Saat todellakin olla ylpeä itsestäsi.

  VastaaPoista
 4. Todella kaunis ja on todella ollut suuritöinen

  VastaaPoista
 5. Upea peitto ja tuo tikkaus on mielestäni hieno.

  VastaaPoista
 6. Peitto on kaunis! Tikkaus on ihan upea. Kuten Tiinatei sanoi, annat toivoa meille kotikoneella tikkaajalle. Tykkään väreistä ja tuosta perinteisestä tilkkupinnasta.

  VastaaPoista
 7. Kaunis peitto! Ihan vaan neliöistä saa vaikka miten upeita luomuksia, kun osaa valita kankaat hyvin. Tikkaukset ovat kivoja. Uskon, että on oillut pyörittämistä tuon kokoisen peiton tikkaamisessa, mutta hienosti selätit senkin homman.

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Ihana peitto, aivan huiput värit :)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kovasti kommenteistanne teille kaikille.

  Tikkauksen aikana peittoa ei juurikaan tarvinnut pyöritellä koska kuljin joko alas tai ylös ja tikkasin tiettyä aluetta kerrallaan.

  VastaaPoista
 11. Todella kivan näköinen tilkkupeitto! Uhkean urakan otit itsellesi, kun lähdit valtavaa itse tikkaamaan. Olisi jäänyt minulta tekemättä! Hieno on!

  VastaaPoista