lauantaina, elokuuta 05, 2006

Koolia

Pöydän nurkalle oli jäänyt nököttämään pari valkeaa lankavyyhtiä, jotka värjäystarkoituksessa ostin ja ne syyttävästi minua tuijottelivat, kun en saanut aloitettua. Hiukka ennen puoltayötä iski innostus, joten ei kun puuhiin.

Tarvikkeet:
- 2 Pirtin kehräämön lankavyyhtiä
- värejä kaksi per vyyhti, 1 pss kutakin väriä
- pakasterasioita, 1 per väri
- vettä
- muovihanskat
- muovipussi

Ensin vyyhdit veteen lillumaan, sitten väriliuokset valmiiksi pakasterasioihin (1 dl vettä per rasia).

Muovipussi leikataan auki ja levitellään kylpyhuoneen lattialle estämään lattian värjäytyminen. Vyyhti nostetaan vedestä pois ja puristellaan hiukan kuivemmaksi. Vyyhti muovipussin päälle ja väri kerrallaan kaadetaan värit vyyhdin päälle. Väri levitellään puolikkaaseen vyyhtiin painelemalla ja puristelemalla. Varotaan ettei väri leviä vyyhdin toiseen päähän liikaa. Ja toinen väri samoin.

Sitten lanka mikron alustalle niin että eri värit ovat toisistaan erossa. Mikrossa 2 x 2,5 minuuttia, jonka jälkeen tarkistetaan että vyyhdistä irtoava vesi on väritöntä (jollei ole, mikrotetaan lisää). Ja ei kun kuivumaan.

Tällä kertaa väreinä oli Grape / LemonLime ja Strawberry / Orange.

Kokonaisuudessaan kahden vyyhdin värjäykseen meni noin tunti, mikro on kätevä vekotin näin malttamattomalle kuin minä.

Kun langat olivat kuivuneet, pesin ne vielä käsin pesuaineen kera jotta haju vähenisi ja jotta lanka pehmenisi. Ehkä tuo langan kovuus on mikron vaikutusta, en tiedä kun en kattilassa ole värjännyt.

Täällä on mun stoorit edellisestä värjäyskerrasta ja tässä niiden lankojen lopputulos.

Ilu on kirjoittanut Koolausoppaan. Koolaus-jutuille on myös oma blogi.

Nyt ei sitten olekaan enää kuin pari ongelmaa 1. mitä mä teen noista langoista ja 2. värejä jäi vieläkin... ehkä pitää seuraavaksi kokeilla värjätä vanhoja harmaita seiskaveikkoja, niin ei tartte ostaa uutta lankaa.

2 kommenttia:

  1. Kauniita! Harmaita minäkin ajattelin seuraavaksi...jos saisi murrettuja sävyjä.

    VastaaPoista
  2. Kivoja lankoja sait aikaan! Kyllä mullakin viimeksi seiskaveikka tuli värjäyksessä vähän kovemmaksi. Värjäsin kattilassa enkä pessyt pesuaineella. Ajattelin että voi siis johtua siitä kuumentamisesta se karheus. Pitäisi tehdä vielä toinen sukka valmiiksi niin saisi laittaa koneeseen ja näkisi pehmeneekö pesussa...

    VastaaPoista