torstaina, tammikuuta 05, 2006

Operaatio Värjäys

Olen seuraillut mielenkiinnolla muiden neulebloggaajien värjäyskokeiluja. Sisareni lähetti minulle joulupaketissaan pari pakettia KoolAidia ja pari pussia ostin itse Helsingin WTC:n kauppakäytävän "Amerikkakaupasta" (mikä ihme sen kaupan nimi olikaan). Nyt kun Kädentaidot messuilta ostamani silkkivillalankavyyhti ilmoitti olemassa olostaan (siis löytyi kaapista penkoessani ristipistokangasrullaa), päätin ryhtyä kokeilemaan. Päätin että raaskin uhrata langan kokeilunalttarille, vaikka silkkivillan käyttäminen vähän sydäntä raapaisi.

Kaivoin netistä esille Knittyn ohjeet ja ryhdyin hommiin.
Tarvikkeina olivat:
 • 5 ps KoolAid mehuaineita
 • 5 ruiskua
 • 1 vyyhti (100g) Pirtin kehräämön luonnonvalkoista SilkkiVillaa
 • muovikassi
 • mikro
Lapset oli innoissaan, jee, päästään lankaa värjäämään. KoolAidin jauheet haisee aivan kamalalle lisäainemössölle, joten kyllä siinä olikin ihmettelemistä. Lapset sai toimia värjäysapuna painamalla ruiskun mäntää kun minä pitelin ruiskua siinä mihin mitäkin väriä piti laittaa.

Ensin vyyhti sai kevyen pesun pesuaineella lavuaarissa, huuhdoin ja jätin puhtaaseen veteen lillumaan. Lähdin sekoittelemaan väripusseja veteen, jokaiseen pussiin sekoitin noin 0,4 dl vettä (en siis todellakaan mitannut sitä vettä sekoittaessani, määrä tuli vaan todettua väriä levittäessä) ja tulos oli tässä
värit valmiina
Käytin väreinä (vasemmalta oikealle) Crystal Light Tangerine-Grapefruit, KoolAid GrapeFantasy, Tropical Punch, Changin' Cherry ja Grape.
vyyhti
Sitten värit pesuhuoneeseen, lattian suojaksi muovikassi, kassin päälle vähän vedestä puristeltu vyyhti ja eikun väriä levittämään. Ruiskut on tosi hyviä tässä, väriä tulee niillä joka kohtaan suunnilleen samanverran. Minä levitin väriä neljässä jaksossa, värit aina samassa järjestyksessä.
levityksen jälkeen
Kun värit oli levitetty, painelin vyyhtiä kumihanska kädessäni (tietenkin vasta sen jälkeen kun ensin olin testannut ilman ja todennut että sormet värjäytyy aika upeiksi) jotta väri levittyisi siihen hyvin. Sitten vyyhti astiaan ja mikroon kahdeksi minuutiksi. Tässä vaiheessa sitten keksin että ei ehkä ole järkevää laittaa moniväristä vyyhtiä alaspäin kapenevaan astiaan joten levitin vyyhdin suoraan mikroaluselle ja laitoin langan mikroon uudelleen kahdeksi kahden minuutin jaksoksi. Tämän jälkeen levitin sen kuivumaan.
kuivumassa
Koko värjäyshommaan meni vain noin kaksi tuntia. Olin kuvitellut sen vievän paljon kauemmin, joten siksi en aiemmin ollut jaksanut yrittää. Lähetys jatkuu langan kuivuttua...

3 kommenttia:

 1. Hei!
  Hienot värit sait aikaiseksi. Mielenkiinnolla odotan jatkoa. Pysyykö väri ja niin edelleen. Minkä hintaisia värit olivat noin suunnilleen?

  VastaaPoista
 2. On tämä kamalaa kattella toisten värjäysurakointia. Ihan kohta mun on kans pakko hommata noita pusseja jostain. Enkä tosiaan tarvitsisi yhtään lisää koukuttavia käsitöitä...

  Tosi hyvät värit ainakin tossa vyyhdillä. Odotan jo seuraavia kuvia.

  VastaaPoista
 3. Tohveli puhuu asiaa. Hienot värit! Olen itsekin joskus kasvivärjännyt lankaa...tosin olin silloin kurssilla.

  VastaaPoista