maanantaina, kesäkuuta 16, 2014

Viirinauhan ompeluohje

Viirinauhan ompelu ei ole vaikeaa, vain suoraa ommelta ja kun käytät valmista vinonauhaa, niin vielä nopeampaa.
Paikka johon nauhan halusin oli noin 9 metriä pitkä, joten nauhaa tarvittiin noin 10 metriä (kolmea metriä kohti tarvitaan noin 25 senttiä extraa että nauha jää sopivasti roikkumaan).

Tarvikkeina minulla oli ikivanhoja 80-luvun vinokantteja eri väreissä ja viirikangasta noin 60 senttiä. Erityisinä välineinä suosittelen siksak-leikkuria tai vastaavia saksia jotta saat rispaantumattoman reunan.
Tein oman sapluunan joka oli noin 15 senttiä (6 tuumaa) korkea, ylälaita oli noin 14 cm (5,75 tuumaa) pitkä ja alaosan kulma oli keskiviivasta 25 astetta puolelleen.

Leikkasin kankaan leveydestä sapluunan korkuisia paloja jotka sitten pienensin sapluunan avulla oikeaan kokoonsa. Yhdestä suikaleesta tuli 19 viiripalasta. Käytin leikkauksessa Karnaluksista hankkimaani siksak-leikkuria joka tekee rispaantumattoman reunan. Se sopi täydellisesti tällaiseen työhön jossa reunoja ei todellakaan ole tarkoitus huolitella.
Viirit voivat toki olla eri värisiäkin, mutta itse en raaskinut tähän projektiin kallisarvoisempia kankaita käyttää, joten tämä yksi ja sama kelpasi hyvin. Usean kankaan leikkaamiseen menee myös hieman enemmän aikaa.
Sittenpä vain ommeltiin. Alkuun ja loppuun noin 30 sentin pätkä jossa ei ole viirejä mahdollista solmimista varten (meillä ei nyt tarvittu sitä käyttää kun nitojalla laitettiin kiinni) ja sen jälkeen viirejä vinokaitaleen väliin noin viiden sentin välein. Kun tietyn värinen nauha loppui, niin ompelin vaan uuden siihen päähän kiinni ja jatkoin ompelua kunnes tarvittava metrimäärä oli kasassa. Jos ompelukonetta ei ole, niin voit toki käyttää kangasliimaa.
Sittenpä eikun juhlimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti