torstaina, helmikuuta 18, 2010

Vapaaompelua

Maiju kyseli vapaaompelusta, joten tässä pari kuvaa moisesta. Itse olen nämä jutut netistä opiskellut ja kokemusta ei vielä kovin monen jutun tekemisestä ole, joten harjoittelua tämä on. Hyvä ohje vapaaompeluun on vaikka täällä ohfranssonin blogissa. Tuo linkki vie kokonaiseen "Näin teet tilkkupeiton" -ohjeeseen, erittäin hyvä näin aloittelijan näkökulmasta.
Vapaaompelua varten on hankittava oma paininjalkansa. Tässä minun Husqvarna Viva (halpisversio Viking-sarjan koneista) koneeseeni sopiva paininjalka.
Ensimmäinen vapaaompeluun tarkoitettu paininjalka jonka sain oli hieman erinäköinen ja tuo yläpuolella oleva jousenpää kaartui alaspäin. Tämä aiheutti sen että paininjalka nousi noin sentin korkeuteen kankaasta ja ompelu oli todella vaikeaa, ihan kuin olisi ommellut koko ajan ilman paininjalkaa. Joten kannattaa olla yhteydessä paininjalan myyneeseen liikkeeseen jos ei tunnu toimivan kunnolla. Tosin eipä sielläkään aina näistä tiedetä, paikallisen liikkeen sedät eivät olleet koskaan ennen moista jalkaa testanneet... No pääasia että sain toisenlaisen jolla homma toimii ja pääsin tätä tekemään.
Ennen ompelemisen aloitusta syöttäjä on laskettava alas ja piston pituus pudotettava nollaan. Näin siksi että voit liikuttaa kangasta sinne minne haluat ja että piston pituus määräytyy siitä miten kangasta liikutat. Jos liikutat liian nopeasti ja ompelet liian hitaasti tulee pitkiä pistoja, jos taas liikutat hitaasti ja ompelet nopeasti niin tulee pientä pistoa.
 
Muista myös säätää langankireyttä. Erityisesti silloin jos takapuolen on oltava yhtä siisti kuin etupuolen. Minä en säätänyt, koska vuorikangas tulee peittämään tämän, mutta kuten näkyy, jälki ei ole kovin siistiä jos ei huolehdi tästä.
Tässä kuvassa näkyy hyvin tuo minkä verran jalka nousee kankaasta neulan ollessa ylhäällä.

Jossain blogissa sanottiin että vapaaompelu on kuin maalaamista, siitä olen ihan samaa mieltä. Viivaa pitää osata piirtää niin että ei jää jumiin reunaan, vaan että mahtuu aina sieltä poiskin kaarteita piirrellen. Kankaaseen voi itse myös piirtää valmiin viivan kynällä jossa on katoavaa mustetta ja seurata sitä jos haluaa tietynlaisen kuvion.
Kuvioitakin voi tehdä hienosti. Muistan ihastelleeni pientä vauvapeittoa Suuresta Käsityölehdestä jossa oli koko tikkaus tehty vain erilaisilla sydämillä, jotain sellaista ehkä joskus sitten :-) Korostaakin tällä voi hyvin. Ikean kukkakangas suorastaan vaati testaamaan sitä.
Tässä kuvaamisen sivussa syntyi tällainen kassi. Tässä ei ole vanua vaan päällinen on ommeltu kiinni jäykkään kovikekankaaseen joka on noin 3 mm paksua. Vuori on ommeltu irrallaan koska halusin että se peittää suoraan kaikki saumat.
Tikkauksen ainut vika on siinä että lankaa menee paljon, joten kannattaa ostaa isompia lankarullia. Ohjeita voi hakea netistä hakusanalla free motion quilting. YouTubessakin on videoita erilaisten tikkausten tekemiseen.

Kivoja ompeluhetkiä :-)

5 kommenttia:

 1. Minun husqvarna vikingissäni on läpinäkyvä muovijalka ja se on tosi kiva käytössä. joskus kuvioaiheideoita kaipaisi enemmän kun omakeksimät ampiaisenlento- ja sydänkiekurat on jo tikattu.

  VastaaPoista
 2. Ihanan selkeät ohjeet ja vinkit! Kiitos!!! Taas innostuin jostain uudesta!

  VastaaPoista
 3. Kaunis laukku ja hyvä ohje sen tekemiseen!

  VastaaPoista
 4. Tosi näppärää, olen tehnyt paljon tilkkutöitä ja aplikointia tavallisella ompelujalalla ja käsin ommellen. Silloin 1990- luvulla ei moisesta keksinnöstä puhuttu, tai sitä ei tunnettu. Minun aikani on ohi, koska ikä on vienyt näön silmistäni. 18.1.2019

  VastaaPoista