keskiviikkona, tammikuuta 01, 2020

Ilmastopeitto - tule mukaan tekemään! Climatequilt - come join!

In english below

Uuden vuoden ensimmäisenä aamuna sain ajatuksen, että voisin tehdä koko vuoden mittaisen tilkkuprojektin, johon laittaisin joka päivä päivän lämpötilan mukaisen värin kuvaamaan sitä päivää.

Koko vuoden lämpötilojen tarkkailu tilkkujen kautta (kun tilkkutöistä on kovin innostunut) voisi olla hyvä tapa pohtia uuden vuosikymmenen alkua ja sitä miten itse haluaa siinä elää ja millaisen jäljen jättää muille. Juuri nyt Australiassa useat tilkkuilijat kärsivät maata koettelevista suurista maastopaloista.
Vihjaisin asiasta Facebookin Tilkusta asiaa -ryhmässä ja sieltäpä löytyi muitakin kiinnostuneita joten tässäpä kokoan ajatuksiani miten itse tämän meinasin tehdä.

Peitosta tulee kooltaan 50" x 62" kun yhden päivän tilkku on kooltaan 2,5" eli valmis koko on 2".
Jos teet senttimitoilla peitosta tulee noin 125 cm x 155 cm kun yhden päivän pala on kooltaan 6,5 cm eli valmiina koko on 5 cm. Tämä koko edellyttää että käytät neljännestuuman jalkaa ompelukoneessasi. Jos käytät muuta saumanvaraa, niin peiton koko pienenee.

Peittoon tulee 12 värikaitaletta (yllä kuvassa numeroitu 1-12 yläreunassa) jotka kuvastavat kuukausia. Kuhunkin kaitaleeseen tulee niin monta neliötä peräkkäin kuin on päiviä kuukaudessa. Kuukausien väliin ja peiton reunoihin (ei ylä- eikä alalaitaan) tulee saman levyinen kaitale (eli 2,5" tai 6,5 cm) kuin päiväneliöt ovat jotta peitosta saadaan tarpeeksi leveä. Kun kuussa on päiviä vähemmän kuin 31, lisätään loppuun välikaitaleen väriset tilkut.

Voit liittyä mukaan tekemällä kuten minä tai tekemällä peiton omalla tavallasi. Peiton kokoa voi suurentaa lisäämällä siihen leveämmät reunukset ja reunukset myös peiton ylä- ja alalaitaan.

Aluksi valitaan 10 eri väristä kangasta kuvaamaan eri lämpötiloja viiden asteen välein. Itse valitsin Robert Kaufmanin Kona Cotton -sarjan yksivärisiä kankaita joita minulla on Gypsy Wife* peiton jäljiltä. Alla kuvasta näet miten nuo värit lajittelin. Koska 12 kaitaletta ei riitä peitoksi, niin tarvitaan välikaitaleet. Itse aion ne tehdä tumman harmaasta. Valkea toimisi myös hyvin tällaisilla kankailla, toki sinun omista kankaista riippuu millainen välikaitale on hyvä. Kankaiden ei tarvitse olla yksivärisiä.
En osaa sanoa miten paljon kutakin väriä tarvitset, se kun riippuu täysin paikkakuntasi lämpötiloista. Luulisin että esim puoli metriä per väri on riittävä ja luultavasti joitain värejä ei välttämättä tarvita paljoakaan.

Lisäksi voit päättää haluatko seurata jotain muuta asiaa kuin lämpötilaa, esim paistoiko aurinko, satoiko vettä, tuuliko kovasti tai olitko hyvällä tuulella, näin muutamia ideoita mainitakseni. Tämän merkinnän voi tehdä tilkun nurkkaan, esim ompelemalla tähän 2,5" tuuman tilkkuun 1,5" tilkun (tai 4 cm tilkun).

Peiton tekemiseen tarvitset

 • lämpötiloja kuvaavat värit (10 eri väristä kangasta)
 • aksenttikangasta jos haluat seurata jotain muutakin asiaa samalla
 • kankaan välikaitaleihin (noin metrin)
 • vanun
 • taustakankaan
 • reunuksiin kangasta (noin puoli metriä)
 • ompelukoneen
 • ompelulankaa
Jos oma kangasvarastosi ei mielestäsi ole sopiva ja haluat hankkia kankaita, niin voit aloittaa merkitsemällä muistiin eri päivien lämpötilat ja leikata kankaita vasta myöhemmin. Peiton voi toki aloittaa ihan mistä päivästä vaan, sen ei tarvitse alkaa tästä vuoden ensimmäisestä päivästä.

Vuoden lämpötiloja löytyy tästä linkistä https://kilotavu.com/fmi-tilastot.php jos aloitat peittoa myöhemmin. Katso päivätilastoja omalta paikkakunnaltasi, ylälaidasta voit vaihtaa päivää ja kuukautta.

Jos olet reissussa, voit katsoa yllä olevasta linkistä päivän lämpötilan tai käyttää sen paikkakunnan lämpötilaa jossa olit. Kukin tekee peiton omalla tyylillään, joten omat sovellutukset ovat erittäin sallittuja.

Minun kankaani ovat siis Kona Cottonia ja värit ovat seuraavat (kuvassa ylhäältä alas): Tomato, Valentine, Kumquat, Papaya, Canary, Limelight, Leaf, Cyan, Teal Blue, Morning Glory. Välikaitaleet teen väristä Charcoal joka on tumman harmaa.

Käytä Facebookissa tai Instagramissa hastagia #ilmastopeitto tai jos haluat käyttää muutakin kieltä kuin suomea, käytä tägiä #climatedayquilt. Instagramissa voit myös merkitä minut postaukseesi @tiukuliina.

Jos sinulla on kysymyksiä, voit kysyä niitä tässä postauksessa, meilaamalla minulle (tiukuliina piste crafts at gmail piste com) tai kysy Tilkusta asiaa ryhmässä (voit siellä tägätä minut) tai kysy Instagramissa.

Postaan tästä uudelleen muutaman päivän kuluttua ja voin silloin antaa lisäohjeita ompeluun jos sellaisia kaipaatte.

Kivaa tilkkuiluvuotta sinulle!

*Gypsy Wife peittoa en ole koskaan vielä blogissa esitellyt kun olen ollut niin huono blogin kirjoittaja viime vuosina. Kuva siitä löytyy instagramista.
------------------------------------------------------------------------------------

In English:


First day of this new decade started with an idea that I should make a climatequilt. Every day I use a fabric that represents that days temperature.

While making this quilt and every day checking that days temperatures you could also think what you can do to make our climate better. Right now many quilters in Australia are suffering from large forest fires.
Quilt will be 50" x 62" when one day is represented by 2,5" square (finished at 2").

Quilt will have 12 color stripes (numbered in picture from 1 to 12 (top)) and they represent months. Every stripe will have as many squares as are days in that month. In between months and to the long sides of the quilt, I add one stripe of background fabric that is same width as month stripes (2,5"). When there are less than 31 days in month, you will use background fabric pieces to fill that space.

You can join by making this quilt like I do, or make it your own way. Quilt can be larger if bigger borders are added.

First you select 10 different fabrics to represent different temperatures every five degrees. My quilt is done in Celcius since I live in Finland. You can use Fahrenheit and make your own temp limits. I chose to use Kona Cottons. Below in the pic you can see how I decided to use my fabrics. Fabrics doesn't have to be solid.
I can't say how much you will need each color, that depends very much on where you live. Propably half meter or yard will be enough and some colours don't even take a fat quarter.

You can also monitor something else, rain, shine, your mood etc. Make that by adding a 1,5" square to a corner of your 2,5" square.
For making this quilt you will need

 • fabrics for temperatures (10 different)
 • fabric for monitoring something else (if you want)
 • fabric for background strips (maybe one yard)
 • batting
 • backing
 • border fabric (maybe half yard)
 • sewing machine
 • sewing thread

If you fabric stash is not fit for this you can start by marking down daily temperatures and cut fabrics later. You can start from any day, it doesn't have to start from Jan 1st.

If you are travelling you can use that place temps or check you home temps when you come home, what ever suits you best.

My fabrics are Kona Cotton in these colours (picture top down): Tomato, Valentine, Kumquat, Papaya, Canary, Limelight, Leaf, Cyan, Teal Blue, Morning Glory. Background colour is Charcoal.

Use hashtag #climatedayquilt when posting pics to Instagram or some other social media. You can also tag me @tiukuliina in Instagram.

If you have questions, you can ask them here or email me (tiukuliina dot crafts at gmail dot com) or ask in Instagram. I will post later more on this when some days have passed.

Happy quilting!

6 kommenttia:

 1. Kiva idea ja ilmoittauduin jo tuolla Facessa, joten yritän olla mukana.
  Täytyykin ruveta katselemaan kankaita tähän:)

  VastaaPoista
 2. On kyllä kiva idea ja kiitos että pyysit meitä mukaan:) Eilen jo valitsin kankaat ja tänään vaihdoin osan toisiin;) Kulmapalan aion poistaa kun päivässä kertyy askelia enenmmän kuin 10 000. Mittari on ranteessa koiran kanssa lenkkeillessä:) Mielenkiinnolla odotellaan mitä tästä valmistuu:)

  VastaaPoista
 3. Ihan liikaa innostaa tämä! Mukaan! Tosin vielä on tilaamatta Quilty 365 peitto!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tilkkureppu, Irma ja Marle innostuksesta!

  VastaaPoista
 5. Haluan ehdottomasti mukaan ja kankaatkin on "katsottu", muutoksiakin voi tulla. Toi askelmittari juttu on hyvä, sitäkin täytyy harkita

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista. Toivottavasti pysyn kärryillä.

  VastaaPoista