lauantaina, lokakuuta 14, 2017

TIlkkupeitto pojalle - Quilt for my son

Niin se aika vierähtää, vuoden ensimmäinen blogipostaus lokakuussa... No on kyllä ollut äärimmäisen vauhdikas vuosi työrintamalla, mutta eiä nyt pohdita niitä vaan hypätäänpä aiheeseen, eli tilkkupeitto pojalleni on valmistunut! Jihuu! Noin vuosi ja kaksi kuukautta siihen meni.
Harmaan pohjakankaan ja suurimman osan sinisistä kankaista ostin toissa kesän reissulta Trondheimiin. Muutaman tilkun tein vain näistä väreistä ja sitten totesimme pojan kanssa että liian tylsä tulee, väriä on lisättävä. Hän sitten valitsi kelvollisia kankaita varastostani ja täytyy sanoa että hyvät värit valitsi. Peitto on mukavan pirteä!
Taustakankaat poikani valitsi varastoistani, nämä kaikki on löynyt Eurokankaan palalaarista. Ylimmäisenä oleva harmaan ruskea kangas oli löperömpää kuin muut ja oli hieman hankala saada suoraksi kun tein tilkkuleipää tikkausta varten.
Peitto on kooltaan 151 cm x 245 cm, sopiva siis yhden hengen 90 cm sängylle. Peittoa ei ole vielä pesty, yritin laskea mukaan kutistumisvaraa, katsotaan miten käy kunhan tuon pesen.
Erilaisia tilkkuja on 40 kpl ja kaikki ovat kooltaan 12 tuumaa. Aloitin Piece N Quilt blogin Sampler Quilt Tutorialin ohjeilla, tein näistä 17 eri blokkia. Muutama blokki on tehty Sharon Hollandin Sewcial Bee Sampler ohjeilla ja jokunen myös A Quilting Life blogissa pyörivän BOMin ohjeilla. Loput sävelsin itse tai käytin jotain muita ohjeita joista en nyt muista mistä ne olisi.
Paloja olen tehnyt hitaasti aina muutaman kerrallaan. Viimeiset viisi sain melkein valmiiksi elämäni ensimmäisissä tilkkulaneissa Lappeenrannassa elokuussa. Se oli todella hauska viikonloppu!
Peitto on tikattu yhden viikonlopun aikana, perjantai-illasta maanantai-iltaan. En ole näin tiivistä suoraa tikkausta (tikit ovat puolen tuuman välityksellä) koskaan tehnyt, joten arvelin nyt sitä testata.

Muutoin meni oikein kivasti, paitsi että keskellä peittoa olevat suorat linjat (erityisesti sydämen yläpuolella) aaltoilivat. Koska kyseessä oli nimenomaan peiton keskusta, niin päätin purkaa tikkauksen siltä osin. Purin siis 23 tikkiä noin 50 tuuman matkalta ja ompelin ne uudelleen. Alla olevista kuvista ylempi on ennen korjausta, alempi korjauksen jälkeen.
Syynä aaltoiluun oli se että tein tikkaukset samaan suuntaan ja liian nopealla vauhdilla. Suunnan vaihto käänsi aallon toiseen suuntaan. Korjatessa ompelin tikit tuuman välein, kaikki samaan suuntaan hitaammalla ompelutahdilla. Välit täytin toiseen suuntaan ommellen. Lopputulos on hyvä, joten kyllä kannatti purkaa. Neljä tuntia meni purkamiseen, joten olihan siinä tekemistä.
Tikkaus on tehty Aurifilin wt40 langoilla. Päällä on väriä vaihtava sininen ja alla valkea. Väriä vaihtava lanka sopi tähän oikein täydellisesti, hieman antaa ilmettä lisää.

6 kommenttia:

  1. Hienoa, että dokumentoit upean peittosi tännekin. Hiljaa hyvää tulee. Olin ensin sitä mieltä että ei kannattaisi purkaa tikkauksia, mutta korjattu lopputulos on niin hieno, että tunnustan olleeni väärässä.

    VastaaPoista
  2. Upea iloinen ja värikäs peitto, varmasti vaivansa arvoinen.

    VastaaPoista
  3. Kivan värinen peitto! Varmasti saajalle mieluinen, kun sai olla valitsemassa värejä.
    Hiljaa hyvää tulee. Ei se vuosi+ ole lopulta pitkäkään aika tilkkutyölle, jos harkiten tekee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Aika on rajallista joten tähän tahtiin on tyydyttävä :-)

      Poista
  4. Hitaasti hyvä tulee, niin kuin nytkin, upea!

    VastaaPoista
  5. Tästä tuli kyllä kaunis kokonaisuus, osia näinkin jo aikaisemmin ihan livenä. Suora tikkaus sopii tosi hyvin, kun pinnassa on niin paljon elämää. Hieno suoritus purkamisineen!

    VastaaPoista