sunnuntaina, kesäkuuta 22, 2014

Sininen peitto - Blue quilt

Sininen peitto äidilleni valmistui nopeasti Modan Indigo Crossing jelly rollin kankaista. Tähän koko hommaan meni vain noin 25 tuntia ja kun tuo aika vielä osui kalenteriajassa noin kuukauden ajalle, niin peittohan valmistui kuin liukuhihnalla. Peitto on kooltaan noin 145 x 180 cm.
Tässä peitossa on vaikeimmat tikkaukset mitkä olen koskaan tehnyt. Värikkään peiton reunus oli hyvää harjoittelua tämän peiton tikkaamiselle. Tässä tikkaus oli hieman haasteellisempaa koska lehväkuvio tuli peiton keskiosaankin joten peittoa piti käännellä eri suuntiin jotta sain tikkaukset tehtyä. Reunakolmiot olivat loppujen lopuksi helpot ommella kun vaan sai "kivien" ompeluun tarvittavasta ajatuksesta kiinni.
Peitto kuvastaa vettä ja rantaa, Aalto varmaan voisi olla sille hyvä nimi. Tikkauksessa on aaltoja, vesikasveja ja rantakiviä.
Taustakankaiksi etsin erilaisia sinisiä ja sinertäviä kankaita, mutta lopulta aika harmaata siitä tuli. Punainen piristää hieman menoa.
Kun ensin olin päättänyt minkälainen peitto tulee, piti ajatusta testata jotta uskoin mittoihini. Hyvä että tämän ompelin sillä se auttoi hahmottamaan reunakolmiot hyvin. Nyt niistä tuli tarpeeksi isot jotta reunuksen sai hyvin laitettua paikoilleen ilman että neliöiden kulmat katoaisivat reunuksen alle.
10,5 tuuman neliöt on valmiit ja sommiteltu. Kokoamisessa ei siinäkään kauaa mennyt.
Sittenpä tikattiin ja ihaltiin :-)
Reunakolmioiden tikkaus onnistui todella hyvin kun merkitsin apuviivat Cloverin hera-markerilla.
Blue lap quilt for my mother, fabrics are Indigo Crossing by Moda. Quilting is the most difficult that I have ever made, but they turned out great. Waves, waterplants and rocks. 

torstaina, kesäkuuta 19, 2014

Värikäs peitto - Colourful quilt

Ihanaa juhannusta kaikille! Juhannuksen kesäyössä on kiva kääriytyä uuteen peittoon.

Hidasta on ollut tämän peiton valmistuminen, mutta nyt, tässä se on! Hieno siitä tuli ja tikkauksiinkin olen tyytyväinen.
Vuoden 2011 syksyllä löysin paikallisesta käsityökaupasta pieniä Stofin kangaspaloja. Niitä oli pakko ostaa kun kuosit olivat kiehtovia. Yhdistin niihin saman verran omia kankaitani ja leikkasin palat.
Osan kymmenen tilkun ketjuista ehdin jo ommella ennenkuin tuona samana syksynä uusi ompelukone saapui, joten saumanvaran muutos näkyy peitossa. Siten tämä muistuttaa aina tuosta hyvän ompelukoneen saapumisesta.
Valmis keskusta odotti seuraavaan syksyyn (2012) jolloin sain reunukset ommelluksi. Keskustan tikkaus valmistui joululomalla muutamassa tunnissa ja tuon turkoosin reunuksenkin tikkasin suoralla tikillä.
Näin monivärisen keskustan tikkauslangan valinta oli hankalaa, mutta päädyin lopulta punaiseen puuvillalankaan jotta lanka osin katoaisi näkyvistä ja osin näkyisi hyvin selvästi. Sinisen ja punaisen liitto (yhdistelmä johon olen viime aikoina ihastunut useamman kerran) toimii siis edelleen tässäkin.
Suora tikki ei kuitenkaan mennyt niin suoraan kuin halusin ja sehän näkyi pahasti koska oli punaista turkoosilla pohjalla ja tämän vuoksi peitto jäi taas odottamaan. Vihdoin talven aikana (2014) sain purettua suoran tikin ja huhtikuussa tikkasin peiton turkoosin ja vaaleanpunaisen osuuden. Tikkauslankana suunnilleen kankaiden värinen polyester-lanka. Vaaleanpunainen on vaaleampi kuin kangas.
Helppoa oli tikata näitä reunuksia kun peittoa ei tarvinnut tunkea koneeseen. Kussakin nurkassa on vähän erilainen kuvio. Kuvissa voi vielä nähdä nuo suorat tikkaukset jotka purin, en ole nimittäin peittoa pessyt.
Taustalla Marimekon ja Eurokankaan palalaareista tehdyt löydöt. Reunukset tikkasin taas Red Pepper Quiltsin ohjeella. Toimi tosi hyvin, vain pari kohtaa piti käsin paikata.
This colourful quilt took a while, I started it in autumn 2011 and now it is finished. Quilting was troubling, so it waited for a long time before I finally ripped those bad stitches and then quilted the borders again. I really like the result!

tiistaina, kesäkuuta 17, 2014

Lontoo huhtikuussa - London in April

Tänä keväänä saimme kaksi kevättä, huhtikuisen Lontoon ja myöhemmin sitten kotoisen Suomen. Narsissit on hyvä esimerkki, Lontoossa ne olivat jo kukintansa lopettaneet, mutta meillä kukkivat vasta kuukautta myöhemmin.
Reissu oli vain muutaman päivän mittainen, mutta tunnelmaan päästiin kyllä, lämmintä oli ja ruuhkaa suosituilla ostoskaduilla. Ihania ravintoloita myös, tämä kuva japanilaisesta Wagamamasta Seymour Streetillä.
Kangasostokset suoritin Village Haberdashery -kaupassa joka oli sopivasti lähellä Lontoon keskustaa ja travel cardilla sinne matkustaminen metrolla onnistui näppärästi. Tilasin kankaita kasan etukäteen ja sovittiin että haen ne sieltä, mutta joku tietokatkos oli tapahtunut ja kankaat oli kuitenkin minulle postitettu. No sain kuitenkin postimaksut palautuksena, joten sikäli kaikki ok. Ostin vielä hieman lisääkin kankaita...
Nämä yksiväriset tulevat olemaan Aviatrix, tylsästi ostin täysin samat värit kuin nuo jotka Elizabeth oli valinnut omaan ohjeeseensa. Halusin nimenomaan väriä ja en ole yksivärisistä mitään tuollaista ennen tehnyt, enkä todellakaan tuollaisia värejä osannut valita, joten päätin että niillä mennään.
Reissussa oli mukana sukkaneule joka eteni lennoilla, juna- ja metromatkoilla ja ehkä jopa pari silmukkaa illallakin. Ohje: Phloem, lanka: Wollmeise. Ihanat! Väri on minulle outo, enhän mitenkään sinisen ystävä ole ollut... Tämä tietty petroolin/turkoosin sävy alkaa näköjään olla minulle hyvä.

I went to London in April so I had two springs. Daffodils had already bloomed and month later it was their time in Finland. Short trip, but I really got into London mood. Some fabric shopping from Village Haberdashery which is located nicely close central London. Easy to go by tube. These solids are going to be Aviatrix. Same colours as in pattern. Phloem socks were with me, they're great!

maanantaina, kesäkuuta 16, 2014

Viirinauhan ompeluohje

Viirinauhan ompelu ei ole vaikeaa, vain suoraa ommelta ja kun käytät valmista vinonauhaa, niin vielä nopeampaa.
Paikka johon nauhan halusin oli noin 9 metriä pitkä, joten nauhaa tarvittiin noin 10 metriä (kolmea metriä kohti tarvitaan noin 25 senttiä extraa että nauha jää sopivasti roikkumaan).

Tarvikkeina minulla oli ikivanhoja 80-luvun vinokantteja eri väreissä ja viirikangasta noin 60 senttiä. Erityisinä välineinä suosittelen siksak-leikkuria tai vastaavia saksia jotta saat rispaantumattoman reunan.
Tein oman sapluunan joka oli noin 15 senttiä (6 tuumaa) korkea, ylälaita oli noin 14 cm (5,75 tuumaa) pitkä ja alaosan kulma oli keskiviivasta 25 astetta puolelleen.

Leikkasin kankaan leveydestä sapluunan korkuisia paloja jotka sitten pienensin sapluunan avulla oikeaan kokoonsa. Yhdestä suikaleesta tuli 19 viiripalasta. Käytin leikkauksessa Karnaluksista hankkimaani siksak-leikkuria joka tekee rispaantumattoman reunan. Se sopi täydellisesti tällaiseen työhön jossa reunoja ei todellakaan ole tarkoitus huolitella.
Viirit voivat toki olla eri värisiäkin, mutta itse en raaskinut tähän projektiin kallisarvoisempia kankaita käyttää, joten tämä yksi ja sama kelpasi hyvin. Usean kankaan leikkaamiseen menee myös hieman enemmän aikaa.
Sittenpä vain ommeltiin. Alkuun ja loppuun noin 30 sentin pätkä jossa ei ole viirejä mahdollista solmimista varten (meillä ei nyt tarvittu sitä käyttää kun nitojalla laitettiin kiinni) ja sen jälkeen viirejä vinokaitaleen väliin noin viiden sentin välein. Kun tietyn värinen nauha loppui, niin ompelin vaan uuden siihen päähän kiinni ja jatkoin ompelua kunnes tarvittava metrimäärä oli kasassa. Jos ompelukonetta ei ole, niin voit toki käyttää kangasliimaa.
Sittenpä eikun juhlimaan!

sunnuntaina, kesäkuuta 15, 2014

Hups

Mihin se aika taas hävisi? Aika toivotonta on tää mun bloggaaminen, mutta ehkä tätä vielä joku lukee...
Normikuviot on olleet, mutta lisäksi myös yhdet kriparibileet, joten normaalimpaa makeampia käsitöitä olen tehnyt. Sacher-, mansikka- ja mustaherukkakakkuja hieman mukailtuina sekä sitruunakeksejä. Hyviä oli kaikki.
Talon ulkopuolellekin piti juhlat saada näkymään (muutoinkin kuin autoletkana talon edessä), joten viirinauhaa ompelin noin 10 metriä. Erittäin hyvin toimi eikä ollut vaikeaa.
Keittiön seinä sai maalia pintaansa koska valkean seinän katselu alkoi vihdoin tympimään. Koska mitään suuren suuria ideoita ei ollut, mentiin entisen tyylisillä.
Ensin vain sopivan kokoinen neliö rajataan seinään ja maalataan se. Sitten kuvio päälle. Kuvion maalasin vapaalla kädellä katsellen hieman mallia tällä sivulla olevasta kirsikan puun kuvasta. Kuva löytyi alunperin pinterestistä. Kuviomaalia meni ehkä teelusikallinen :-)

Ja laitetaanpa tähän samaan syssyyn kuvat valmistuneista pikkuneuleista.
Ohje: Embossed Leaves, lanka: Fortissima Socka. Kantalappuun kehittelin lehden kuvion.
Ohje: ihan omasta hatusta, lanka: Pirtin kehräämön paksua sukkalankaa
Poikasen myssyyn sopivat lapaset. Kuuden kerroksen raitoja, joten päättelyä riitti. Ihanat kuitenkin.

Tarinaa riittää kun pitkään on hiljaa, joten tulepa toistekin :-)