tiistaina, joulukuuta 25, 2012

Lyhty peite - Lantern quilt

Hei pitkästä aikaa. Toivottavasti joulusi on sujunut mukavasti ja rauhaisaa aikaa on lisääkin edessä, vaikka käsitöiden tekemiseen.
Tämän ihanan lyhtypeiton tarina kesti koko vuoden. Viime jouluna näytin peittomallin kuvaa siskolleni ja kyselin mahtaisiko hän haluta jotain sellaista itselleen. Malli miellytti ja kankaiden yleisvärityksen hän valitsi minun kangasvalikoimistani. Loppusommittelu jäi minulle. Näin toimin siksi että en halua tehdä lahjaksi peittoa joka ei olisi mieluinen ollenkaan. Sen verran paljon aikaa ja vaivaa tällaisen peiton tekemiseen menee.
Mallina oli Monica Solorio-Snow:n Glow Happy Lanterns -peittomalli joka löytyy Lecienin sivuilta. Kankaat on ostettu pääosin useista ulkomaisista nettikaupoista, joitain Lontoon reissulta ja jokunen ihan kotoisesta Eurokankaastakin. Taustakankaana on Marimekon Heinä ja Pippurikerä kankaat.
Leikkasin kaikki tarvittavat kangaspalat tammi-helmikuussa ja pääsiäisen aikoihin maalis-huhtikuussa ompelin palat yhteen ja sommittelin ne isommiksi kokonaisuuksiksi. Kun koko etuosa oli valmis, kirjailin lyhtyrivien päihin tulevat kuviot. Elokuussa sain tehtyä taustan ja pistelin hakaneuloilla paketin odottamaan tikkausta. Tikkauksen aika oli sitten lokakuussa ja marraskuun alussa ompelin reunuksen koneella paikalleen ja käsintikkasin sen nurjalta. Peitteestä tuli kooltaan 143 x 143 cm / 56 x 56 tuumaa.
Peiton vaikein osuus oli ehdottomasti tikkaus. Tosin ei niinkään tikkauksen tekeminen vaan tyylin valinta. Ensin ajattelin että tikkaan peiton vaan vapaasti kiemurtelevalla tikkauksella joka puolelta, mutta aloin epäilemään että se hävittäisi osan peiton ideasta kun tikkaus olisi jokapuolella samanlainen. Myös käsinpistellyt osat tuottivat tuskaa, koska eihän niiden päältä oikein voisi ommella.
Peiton muotojen mukainen tikkaus päätyi seuraavaksi harkintaan ja pyörittelin erilaisia vaihtoehtoja, mutta tämä valitsemani tyyli tuntui parhaalta, se korostaa lyhtyjen muotoa sekä sisä- että ulkopuolelta. Reunoissa tikkaus on kevyt, vain reunan muotoa korostava. Lyhtyjen sisäpuolen tikkasin vapaavarren kanssa, joten kukin lyhty on yksilönsä ja tikkaus ei mene kaikissa täysin suoraan ja samalla kohdalla. Lyhtyjen ulkopuolet ja reunat tikkasin ylänostajan kanssa.
Kuten kuvasta näkyy, yläreunassa tikkasin kuitenkin käsinpistellyn osan yli, jotta lyhtyjen muotoa korostava tikkaus olisi yhtenäinen.
Tässä vielä peiton tausta.
Itse olen kovin tyytyväinen tähän peittoon ja mikä parasta, siskonikin tykkäsi lahjastaan.


I made this wonderful Lantern-quilt to my sister as her x-mas present. This quilt was almost one year project. Last december I showed a picture of this model to my sis and asked if she liked to have a quilt like this. She did like the model and chose some fabrics from my stash that she liked.

In January I started to cut the fabrics and by end of April I had sewed all pieces together and embroided the tassels. In the summer I made the back and a quilt sandwich waiting for quilting. In october I quilted and sewed borders so this quilt was finished in the first days of november.

Hardest part in this quilt was to choose how to quilt this. After a lot of thoughtI decided to go with the lanterns shape. 

This quilt turned out beautifully and my sister liked it.

6 kommenttia:

  1. Peite on todella kiva, voit ihan syystäkin olla tyytyväinen:)
    Tikkausvalintakin on onnistunut, joskus vaan kannattaa miettiä jonkin aikaa, yleensä se paras mahdollinen vaihtoehto kyllä löytyy kun malttaa odottaa:9

    VastaaPoista
  2. Aivan mielettömän hieno peitto ja tuo malli täytyy kyllä laittaa korvan taakse.

    VastaaPoista