sunnuntaina, helmikuuta 28, 2010

Vihreää

Kyllä täällä edelleen myös neulotaan. Vauhti on tosin hittaanlaista...



Tämä ihana vihreä lanka osui käsiini Käsityövakasta ja neuloitui aika äkkiä täksi ihanaksi huiviksi. Ohje on ollut ostettuna jo ikuisuuden, mutta oikea lanka on puuttunut. Lanka on Debbie Blissin Donegal Luxury Tweed Aran. Langan väri on tässä kuvassa totaalisen harmaa, oikea väri ihanan kevään vihreä.

torstaina, helmikuuta 18, 2010

Vapaaompelua

Maiju kyseli vapaaompelusta, joten tässä pari kuvaa moisesta. Itse olen nämä jutut netistä opiskellut ja kokemusta ei vielä kovin monen jutun tekemisestä ole, joten harjoittelua tämä on. Hyvä ohje vapaaompeluun on vaikka täällä ohfranssonin blogissa. Tuo linkki vie kokonaiseen "Näin teet tilkkupeiton" -ohjeeseen, erittäin hyvä näin aloittelijan näkökulmasta.
Vapaaompelua varten on hankittava oma paininjalkansa. Tässä minun Husqvarna Viva (halpisversio Viking-sarjan koneista) koneeseeni sopiva paininjalka.
Ensimmäinen vapaaompeluun tarkoitettu paininjalka jonka sain oli hieman erinäköinen ja tuo yläpuolella oleva jousenpää kaartui alaspäin. Tämä aiheutti sen että paininjalka nousi noin sentin korkeuteen kankaasta ja ompelu oli todella vaikeaa, ihan kuin olisi ommellut koko ajan ilman paininjalkaa. Joten kannattaa olla yhteydessä paininjalan myyneeseen liikkeeseen jos ei tunnu toimivan kunnolla. Tosin eipä sielläkään aina näistä tiedetä, paikallisen liikkeen sedät eivät olleet koskaan ennen moista jalkaa testanneet... No pääasia että sain toisenlaisen jolla homma toimii ja pääsin tätä tekemään.
Ennen ompelemisen aloitusta syöttäjä on laskettava alas ja piston pituus pudotettava nollaan. Näin siksi että voit liikuttaa kangasta sinne minne haluat ja että piston pituus määräytyy siitä miten kangasta liikutat. Jos liikutat liian nopeasti ja ompelet liian hitaasti tulee pitkiä pistoja, jos taas liikutat hitaasti ja ompelet nopeasti niin tulee pientä pistoa.
 
Muista myös säätää langankireyttä. Erityisesti silloin jos takapuolen on oltava yhtä siisti kuin etupuolen. Minä en säätänyt, koska vuorikangas tulee peittämään tämän, mutta kuten näkyy, jälki ei ole kovin siistiä jos ei huolehdi tästä.
Tässä kuvassa näkyy hyvin tuo minkä verran jalka nousee kankaasta neulan ollessa ylhäällä.

Jossain blogissa sanottiin että vapaaompelu on kuin maalaamista, siitä olen ihan samaa mieltä. Viivaa pitää osata piirtää niin että ei jää jumiin reunaan, vaan että mahtuu aina sieltä poiskin kaarteita piirrellen. Kankaaseen voi itse myös piirtää valmiin viivan kynällä jossa on katoavaa mustetta ja seurata sitä jos haluaa tietynlaisen kuvion.
Kuvioitakin voi tehdä hienosti. Muistan ihastelleeni pientä vauvapeittoa Suuresta Käsityölehdestä jossa oli koko tikkaus tehty vain erilaisilla sydämillä, jotain sellaista ehkä joskus sitten :-) Korostaakin tällä voi hyvin. Ikean kukkakangas suorastaan vaati testaamaan sitä.
Tässä kuvaamisen sivussa syntyi tällainen kassi. Tässä ei ole vanua vaan päällinen on ommeltu kiinni jäykkään kovikekankaaseen joka on noin 3 mm paksua. Vuori on ommeltu irrallaan koska halusin että se peittää suoraan kaikki saumat.
Tikkauksen ainut vika on siinä että lankaa menee paljon, joten kannattaa ostaa isompia lankarullia. Ohjeita voi hakea netistä hakusanalla free motion quilting. YouTubessakin on videoita erilaisten tikkausten tekemiseen.

Kivoja ompeluhetkiä :-)

tiistaina, helmikuuta 16, 2010

Ompelua edelleen

Ompelujutuissa on näköjään sama ongelma kuin neuleissa, keskeneräisiä kertyy nurkkiin odottamaan. Yleensä odottamaan päätyminen johtuu täydellisyyden tavoittelustani, joku juttu ei mene niin kuin olen ajatellut ja sitten pitää pohtia. Millä sitä osaisi välillä jättää tämän osuuden vähemmälle... No onneksi toisinaan uusi tutkailukerta auttaa ja voi todeta että ei tämä tilanne nyt niin huono ollutkaan ja taas päästään hommassa eteenpäin.

Yllä oleva sopii täydellisesti tähän pussukkaan. Aloitin tämän testiompeluna jakkaran päällystystä varten, molemmissa kun on pyöreiden osien ompelua. Pussi tuli valmiiksi, mutta sisäpussi ei asettunut kuten olisin toivonut. Myöhemmin siivouksen yhteydessä pussukka taas löytyi ja ompelin sisäpussin kiinni sekä ylä- että alalaidasta sisävanuun. Ohje on Tilda-kirjasta ja kangas Amy Butlerin (Eurokankaan palalaarista).

Tämä käsityöpussi oli puolestaan nopeampi tapaus. Kankaat löytyi Helsingin käsityömessuilta.

Keskeneräisiä neuleita kun riittää, niin pussukoita on oltava aika monta...

sunnuntaina, helmikuuta 14, 2010

Vapaata ompelua

Tilkkutyöblogeissa seikkaillessani olen monta kertaa ihastellut tilkkutäkkejä joissa tikkaus on tehty vapaaompelulla. Tämä vaatii oman paininjalkansa, joten sellainen oli hankittava. Tilaus kesti, mutta lopulta jalka saapui. Tosin sen jälkeen usko meinasi loppua, niin kummallisesti ensimmäinen paininjalka toimi. Ompelukoneliikkeen sedät ymmärsivät yskän kun vein koko koneen näytille ja näytin että ei tämä voi toimia näin. Sain pari uutta jalkaa testattavaksi ja oikeanlainen onneksi löytyi.

Testailin tätä ompelua muutamaan tilkkuun, mutta piti sitä päästä testaamaan ihan oikeaan juttuunkin, joten tein siskolleni syntymäpäivälahjaksi pienen pussukan.

Ompelujälki nyt ei ole kaikkein kauneinta kun ei ihan osaa vielä liikuttaa kangasta aina yhtä nopeasti, mutta kelvollinen siitä tuli kuitenkin.

Mukaan tein pienen korttikukkaron.